‘Ik houd hier heel goede kroeggesprekken met bijzondere Nijmegenaren’

Voor indebuurt.nl/nijmegen en De Brug werd ik geïnterviewd over mijn podcast 024/7.

Luister jij tijdens het hardlopen of autorijden ook weleens podcasts? Communicatieadviseur Joris van Meel (39) deed dat regelmatig en vond het zó leuk dat hij er zijn eigen hobby van heeft gemaakt. In zijn podcast 0247 (spreek uit: nul twentyfour seven) geeft hij Nijmegenaren de ruimte om hun bijzondere verhaal te vertellen. En dat levert mooie gesprekken op.

Inmiddels heeft Joris vijf podcasts op zijn naam staan. Hij interviewde bijvoorbeeld de Nijmeegse band Waltzburg, barista Milo Gil en één van de initiatiefnemers van de Stadsboom, Jarno Wilbers. Hoe dit avontuur begon? Doordat hij graag de eigenaar van restaurant De Nieuwe Winkel wilde spreken. Joris: “Doordat ik benieuwd was naar zijn verhaal, is het idee voor een podcast over Nijmegenaren ontstaan. Ik wilde alleen eerst wel wat anderen gesproken hebben voordat ik hem zou uitnodigen. Dat heb ik nu gedaan en gelukkig staat mijn gesprek met Emile van der Staak op de planning. Daar heb ik onwijs veel zin in!”

Hele goede kroeggesprekken

Joris is in het dagelijks leven communicatie-advisieur en maakt als hobby zijn podcasts. En daar is hij énorm enthousiast over. “Nijmegen is natuurlijk de leukste stad van Nederland waarin veel leuke en interessante mensen wonen. Al deze mensen hebben een apart verhaal en in mijn podcast ga ik met ze in gesprek. Tot nu toe heb ik er vijf gedaan en dat leverde wonderbaarlijke gesprekken op. Ik noem het weleens hele goede kroeggesprekken. Maar dan wel eenzijdig. Want mensen zijn toch vaak geneigd om een wedervraag te stellen maar tijdens onze gesprekken gaat het niet om mij, maar om hen.”

Nijmegenaren als inspiratiebron

Joris’ eigen enthousiasme, interesse en nieuwsgierigheid in de gasten zorgen ervoor dat het gesprek oprecht blijft. “Ik nodig daarom ook alleen mensen uit waarin ik zelf een oprechte interesse heb, waarvan ik echt denk ‘hoe krijgt hij of zij dát nou weer voor elkaar’? Mensen praten graag over hun eigen passie. Hoe mooi is het dan dat wij daar weer door geïnspireerd kunnen worden en daarvan kunnen leren?”

“Het mooie van het middel podcast is dan ook dat het heel echt is: ik breng het gesprek bij de luisteraars thuis. Dat is toch anders dan dat je een vertaalde versie van een gesprek in een getypt verhaal leest.”

Waltzburg in de studio bij Joris. (Eigen foto)

Biertjes drinken met gasten

Joris ontvangt zijn gasten in de schuur in zijn eigen achtertuin, die omgebouwd is tot opnamestudio. Het interview duurt ongeveer een uurtje maar soms is het zo gezellig, dat hij nog uren met zijn gasten zit na te kletsen. Joris: “De jongens van Waltzburg kwamen bijvoorbeeld met een hele tas vol biertjes aan. Ik had zelf ook wel wat in de koelkast staan, maar dat was volgens de jongens niet genoeg, haha. Toen het interview eenmaal voorbij was, hebben we nog uren gezellig zitten borrelen. Dat zijn mooie dingen.”

Wat wil Joris later worden?

Joris eindigt zijn interview met zijn gasten altijd met de vraag ‘wat wil je worden als je later groot bent?’. Natuurlijk stellen wij hem die vraag ook even. Joris: “Ik vind het mooi om de boodschapper te kunnen zijn van al die mooie Nijmeegse verhalen en die wil ik graag blijven zijn. Daarnaast lijkt het me tof om De Staat te interviewen en een keer een liveshow met publiek uit te voeren. Misschien ter ere van de vijftigste aflevering? ;)”